Satser i Røn

De er ikke skuggredde, det unge ekteparet som har slått seg ned i ”øverste etasje” på solsida i Røn i Valdres. Her er Anneleen og Oscar Roos i full gang med full restaurering av et gammelt laftehus på garden Solheim. Med tida ønsker de å starte gardsysteri og bygge opp igjen tunet på gammeldags vis.

De var fire som flyttet fra Nederland til Valdres i april 2006; Anneleen og Oscar og de to barna Kyan på fem år og Anne som bare var noen måneder gammel.
De hadde forelsket seg i Norge som ferieland, og fantaserte om å bo her.
- Jeg syntes det ble for lite plass i Nederland. I Norge er det god plass, roligere og ikke så mange mennesker, sier Oscar. Det var han som ivret sterkest for å flytte – Anneleen ville ha et års prøvetid.
- Men allerede etter tre-fire måneder bestemte jeg meg for å bli i Norge. Jeg følte meg hjemme.

Anneleen og Oscar Roos har store planer for bruket sitt i Røn (Foto: Karen Bleken/OAM)I Nederland arbeidet de to i rørleggerfirmaet som Oscars far hadde etablert. Oscar er utdannet rørlegger, Anneleen hadde administrative oppgaver. Ved hjelp av rekrutteringsfirmaet Placement fikk Oscar napp på jobb i Valdres.
Etter å ha leid bolig i Slidre, fikk det nederlandske ekteparet kjøpt bruket Solheim i 2007. Her har de bestemt seg for å satse. Men livet har ikke gått helt på skinner i Norge. Mye måtte settes på vent da Anneleen fikk brystkreft og måtte gjennom nødvendige behandlinger.

Om de lengter til Nederland? Nei. Men de har mye besøk.
- Jeg ser min mor oftere her i Valdres enn da vi bodde i Nederland, sier Oscar. Han tror kanskje det var vanskeligst for den eldre generasjon at de skulle flytte, spesielt fordi barnebarna kom så langt unna. Derfor er de bevisste på at barna skal lære seg godt nederlandsk, og ønsker at de skal være i Nederland i tre uker om sommeren.
- De blir mer internasjonale og får et bredere perspektiv. Og det er bra å kunne flere språk, sier Anneleen og Oscar.
Selv var de forsiktige i starten med å ta kontakt med ”alle” nederlenderne i Valdres. De ville prioritere å bli kjent med nordmenn og ønsket ingen nederlandsk klubb. Men å samles for å feire en og annen nederlandsk merkedag er hyggelig!

Anneleen og Oscar forteller om hvorfor de flyttet: