Tar en polsk pause

- Innimellom er det fint at vi polakkene kan samles og ta en pause fra det vanskelige livet, sier Iwona Kinski Bredeveien med et smil. Hun synes ikke egentlig at livet i Norge er så vanskelig, men at det er godt å kunne snakke samme språk med folk som forstår hverandres kultur.

Iwona Kinski Bredeveien trives godt i Sør-Fron. (Foto: Karen Bleken/OAM)Iwona er født og oppvokst i millionbyen Lodz, så overgangen er stor til baksida i den vesle bygda Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Her bor hun sammen med sin sønn og sin norske mann.
I Polen hadde Iwona et hektisk liv, med to jobber og mye stress. Hun synes av og til det kan bli litt for stille på Sør-Fron, og savner bylivet. Men hun har fått seg jobber både som renholder og i butikk.

- Her kan jeg trene for å bli bedre i norsk, sier Iwona, som jobber hardt med norsken og har bestått både skriftlig og muntlig på B1-nivå. I tillegg til polsk kan hun engelsk og russisk. Hun vil lære seg godt norsk, og tenker at hun kanskje kan jobbe som translatør.

Hun lager både polsk og norsk mat hjemme, og har lært å lage tradisjonell norsk julemat av svigermor. Dessuten elsker hun pultost! Julen feires annethvert år i Norge og i Polen.

- Mannen min hjelper meg mye. Jeg har det bra selv om jeg i starten synes det var veldig vanskelig å flytte til et nytt land med ulik kultur og folk. Jeg er glad i Norge.

Hør Iwona fortelle om kulturforskjeller: