Startet som au pair

Svetlana Bolgar Hjellet fra Moldova har bosatt seg i Lillehammer. (Foto: Karen Bleken/OAM).Svetlana Bolgar Hjellet var 27 år gammel da hun forlot Moldova for å prøve tilværelsen som au pair hos en familie på Lillehammer. Hun valgte Norge på grunn av et utvekslingsprogram som ga muligheter for å studere og ta videre utdanning.
Det var en godt utdannet kvinne som ankom Norge i 2004. Svetlana reiste nemlig hjemmefra allerede som 15-åring for å studere regnskap i hovedstaden Chisinau.
Hun er født og oppvokst i byen Comrat i sør-Moldova, en by omtrent på Lillehammers størrelse.  Der jobbet hun i noen år med regnskap før hun igjen drog til hovedstaden for et fem-årig studium innen offentlig administrasjon på universitetet.
I Lillehammer lærte hun seg norsk både ved selvstudier og kurs på voksenopplæringen. Hun syntes det var gøy å lære et nytt språk, og ikke så vanskelig. Men hun opplever at mange norske ord er lange!
 Hun tok også et årsstudium i markedsføring  på høgskolen. Men hun opplevde det samme som mange innvandrere; at det sitter langt inne å få den første jobben. ”Jeg syntes det var vanskelig å få sjansen til å bevise at jeg kunne noe,” sier Svetlana.
 Gleden var derfor stor da hun fikk et vikariat, og senere fast stilling, ved Gausdal Landhandleri i Lillehammer. Her jobber hun med fakturakontroll.
Svetlana fant også kjærligheten i Norge. Hun er gift med en norsk mann og har en sønn. Hun ønsker å bli i Norge og har søkt norsk statsborgerskap.
Hun har ofte kontakt med familien i Moldova og håper at de en dag kan besøke henne i Norge.

Hør Svetlana fortelle om den første tiden: