Grenseløs skredderkunst

Nourwais Ahmadi og hans brudekjole (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)"Livet er slik at hvor hen du bor er det oppturer og nedturer. Man må stå på. Det har den lange reisen lært meg".

Nourwais Ahmadi ble født i Afghanistan. Han bodde nord i landet, i Mazar-e Sharif. Byen var kontrollert av Taliban. Unge menn fra denne regionen måtte rømme dersom de ikke ville slutte seg til Taliban. Nourwais var en av dem. Han kom til Norge for seks år siden. Tidligere reiste han mye i Europa og i Midtøsten.

Møtet med hjelpsomme og hyggelige mennesker gjorde at han valgte å bosette seg i Norge. Til Lillehammer kom han i 2004.

Skredderen Nourwais Ahmadi (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)Nourwais lærte skredderfaget i Afghanistan. Han jobbet som skredder i Iran, Tyrkia og Hellas og har flere års erfaring i yrket. Han ville ha sin egen butikk på Lillehammer, men i begynnelsen var det vanskelig. Nourwais gikk på norskkurs, leide et lite arbeidsværelse og jobbet hardt. Nå har han en stor butikk i sentrum av byen. Han syr brudekjoler, selskapsdrakter, bunader og vanlige klær.

Nourwais er veldig fornøyd med livet sitt. Han synes han har oppnådd mye på disse seks årene. Til butikken kommer kunder fra hele distriktet som vil ha spesielle klær de ikke finner i vanlige butikker.

Hver dag jobber han i butikken. Men om ettermiddagene er han sammen med familien og vennene sine. Han vil at barna skal vokse opp i Norge, men ønsker at de skal kjenne Afghanistans språk og kultur.

"Nasjonalitet og religion spiller ingen rolle hvis man vet hva man ønsker i livet sitt".

Hør Nourwais Ahmadis egen beretning: