Fant kjærligheten i Fåvang

Maja har slekta si i Süd-Tyrol og den nye familien sin på baksida i Fåvang. Hun oppsummerer tilværelsen slik:
- Så blir det vel slik at e må støtt savne noen, enten min familie eller min partner. Jeg liker mitt liv i Norge, det er mye nærmere naturen enn jeg opplever i sør. Selv om jeg finner norsk klima litt hardt og kunne tenkt meg mer sol og varme… Det blir vel en del reising att og fram!

Maria (kalt Maja) Tschimben kommer fra den nordligste provinsen i Italia, på grensen mot Østerrike. Hun drog til Norge som praktikant i jordbruket. I 2007 begynte hun som budeie på Veslesetra, og siden har hun vært i Fåvang. Maja traff nemlig gardbrukeren på Vårheim, Engebret Pallsveen! Nå driver de gard sammen med 80 melkegeiter og 60 sauer. Maja har som mål at de skal være så selvforsynt som mulig. Hun safter og sylter, har lært seg slakting, tatt jegerprøven og gått på ystekurs slik at hun kan lage ost til eget bruk. På garden tar de også imot frivillige fra hele verden i regi av WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms).

Geitene og Maja går godt i lag (Foto: Karen Bleken/OAM)Hun har også lært seg Fåvang-dialekta, og har funnet ut at gudbrandsdølene er forsiktige og ikke så direkte.
- Vi sørfolk er mye mer direkte, livligere og klarere. Her er det slik at folk lager/prater mye rundt grauten. En må passe litt på åssen en formulerer seg, og si ”væt itte, kanskje, e ska sjå…”.

Hun synes hun har det godt i Norge fordi hun kan drive med det hun ønsker å gjøre. Hun føler seg også velkommen og godt tatt imot, og er begeistret over at det er så mye plass og alle bærene hun kan plukke i skogen. Men hun ønsker noen ganger at vinteren var bare en tredjedel så lang, og savner livligheten, sol og varme.

Nå har Maja og Engebret blitt foreldre, og hva gjør man for å følge opp navnetradisjon fra to kulturer? Maja skriver dette om datterens navn Flora Anna:
- Å velge ett navn ble itte så enkelt. Flora er et helt vanlig navn her i sør, men itte i nord. Til slutt ble vi enige om å velge to navn, et for sør og et for nord. I mellomtiden kaller vi henne bare for ”Flora”.

Hør Maja forteller her om å være langt unna familien: