Fra Kongo til Gausdal

Bihayo Kashindi (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)"Usikkerheten var verst. Jeg hadde reist så langt, og visste ikke om jeg fikk oppholdstillatelse. Det er vondt når man ikke vet hva som blir resultatet."

Bihayo Kashindi fra Kongo setter ord på det mange føler når de kommer hit som flyktninger og asylsøkere. Bihayo måtte flykte fra krigen i hjemlandet, og kom til Norge i 2001. Etter opphold i asylmottak blant annet på Vinstra bosatte han seg i Gausdal. Først tre og et halvt år senere kom familien etter.

Bihayo Kashindi(Foto: Karen Bleken/Maihaugen)Nå er tre barn blitt til fire, og familien har funnet seg godt til rette i Follebu. Bihayo jobber som lærer. Han har kunnskaper som trenges både i voksenopplæringen, i barneskolen og på ungdomsskolen. I tillegg tar han lærerutdanning på Hamar.

Bihayo er opptatt av å skape flere åpne møteplasser mellom innvandrere og nordmenn. Han mener det er viktig for det norske samfunnet at kontakten blir bedre. "Vi har mye å lære av nordmenn. Men jeg synes også at nordmenn har mye å lære av innvandrere."

Hør Bihayo Kashindis egen beretning: