Grønn bistand fra Polen

Stanislaw Krol (Foto: Monika Sokòl-Rudowska/Maihaugen)I Fall ligger Skandinavias største tulipan-gartneri. En av avdelingslederne i det moderne gartneriet er Stanislaw Krol. Han studerte ved landbrukshøgskolen i Warszawa i Polen. I 2000 kom han til Norge for å få praksis. Nå er han spesialist med ansvar for produksjon av tulipaner fra løk til ferdig distribusjon.

Han jobber hovedsakelig sammen med polske studenter som kommer til gartneriet for å få praksis, slik han selv gjorde. Stanislaw bor sammen med kona Elzbieta i Fall. Han jobbet i England og Frankrike før han bosatte seg i Norge. Han valgte Norge fordi landet fascinerte ham.

Ekteparet reiser mye. De har besøkt mange land i hele verden, men foretrekker å reise på turer i Norge. De liker den friske luften, naturen og landskapet.

Stanislaw synes at livet i Norge er langsommere og roligere enn i Polen. Det passer ham fordi stresset etter status og penger er noe mindre her enn i hans hjemland. Selv om han ikke har nok tid til hobbyen sin og savner det religiøse livet i Polen, sier han: "Var jeg ikke polakk, og savnet jeg ikke familie, venner og mitt fødested så mye, ville jeg valgt Norge som mitt hjemland".

Stanislaw Krol (Foto: Monika Sokòl-Rudowska/Maihaugen) Stanislaw Krol (Foto: Monika Sokòl-Rudowska/Maihaugen)