Til Gjøvik med viten

”Jeg kjenner meg fremdeles litt som en backpacker. Går det ikke bra, kan man alltids reise hjem,” sier Timothy Macmillan på Gjøvik.
Han hadde ikke tenkt å være borte så lenge da han i ungdommen forlot Australia for å backpacke i Europa, USA og Asia. Men skjebnen ville det slik at han skulle slå seg ned i Sverige, hvor han bodde i mer enn 15 år før han flyttet til Gjøvik i 2007. Dit kom han sammen med sin svenske samboer og sønnen Charlie.

Australieren har vært sentral i oppbyggingen av Vitensenteret på Gjøvik, hvor  han har hatt ansvaret for de fleste utstillingene og dekorasjonene og hvor han har jobbet som designer, kunstner, dekoratør, pedagog….

Timothy er oppvokst i storbyen Sydney. Etter grunnskole utdannet han seg innen skiltmaling og fikk også arbeidserfaring i dette faget. Han jobbet blant annet på Vitensenteret i Borås før han kom til Gjøvik.

Til tross for oppvekst i en by med 20 millioner mennesker og mange år i Stockholm, trives Timothy i en liten by uten problemer med kø, parkering, stress… Han er glad i landskapet rundt Gjøvik.

Timothy Macmillan ved Vitensenteret på Gjøvik (Foto: Karen Bleken/OAM)I starten syntes han vinterhalvåret med kulden og mørket i Norden var tungt. Desto mer var han fascinert av de lyse sommernettene. Nå liker han vinteren og oppsøker gjerne alpinbakken.
Språklig har det ikke vært noe stort problem å komme til Norge, i og med at så mange snakker engelsk. Men han synes det har vært vanskelig å lære seg et nytt språk, og også hjemme går det mye i engelsk. Sønnen er trespråklig: Han snakker engelsk med far, svensk med mor og norsk i barnehagen!

Timothy vet ikke hvor lenge han blir på Gjøvik. Kanskje blir neste stopp Sverige, kanskje Australia?  Men han har alltid tenkt at han vil tilbake til Australia som pensjonist. Og ja, han lengter tilbake: ”Det var min barndom, og jeg har fremdeles god kontakt med familien og venner fra skolen. Jeg savner hele kulturen. Naturen, stranden… Jeg føler meg avslappet når jeg kommer tilbake. Jeg vet ikke om det er fordi det er mitt hjemland hvor jeg vet hvordan alt funker, eller om det er mer ”relaxed” stemning der.”