Fra Latvia til Fron

Jeg flyttet til Norge fordi jeg hadde det veldig vanskelig økonomisk i Latvia etter at jeg brått ble enke, forteller Dina Vitolina.

Hun ble født i Russland, men flyttet til Latvia da hun bare var et halvt år gammel. I Latvia utdannet hun seg til frisør og arbeidet siden både som konditor og i administrasjonen for et bakeri.

Dina Vitolina fra Latvia vil gjerne bli boende i Gudbrandsdalen i mange år. (Foto: Karen Bleken/OAM).Hun kom til Norge i 2003 og begynte å jobbe på fjellstue i tillegg til at hun hadde ulike renholdsjobber.
”Alt var veldig forskjellig fra Latvia, men det gikk greit,”sier hun. Dina var en av mange som ble berørt av konkursen i Timberland tradisjonslaft. Siden fikk hun ny jobb på et vertshus, og begynte på norskkurs for å øke sjansene til å få sitt høyeste ønske oppfylt: Fast jobb i Norge.

Dina synes hun har det bra i Norge og ønsker å bli boende i Gudbrandsdalen, mye fordi situasjonen i Latvia er så vanskelig. Men hun har også blitt glad i naturen og har lært seg litt av fronsdialekten. Hun savner familie og venner i Latvia, og prøver å ta en tur i hvert fall når det er jul. Hun følger med både på latviske og norske nyheter, og leser GD daglig. Av og til er det ord i avisen hun ikke kan finne i ordboka, så Dinas mål er å lære seg enda bedre norsk. Hun har giftet seg på nytt med en latvisk mann som også bor i Norge, og de prøver av og til å snakke norsk hjemme for å lære mer.
”Jeg vet ikke nå om jeg reiser tilbake til Latvia. Jeg vil gjerne bo her lenge, men er av og til litt stresset fordi jeg ikke har fast jobb,” sier Dina.