Pakistansk i Gran

Amjid Hussain driver kafé, kiosk og dagligvarebutikken med navn Rojan-krysset på Grymyr i Gran kommune. Fritidsproblemer har han ikke, for han har ikke fritid…

Amjid vokste opp i en landsby i Pakistan, hvor han gikk barneskolen og deretter tok på seg forskjellige småjobber. Han mistet sin mor tidlig, slik at han bodde sammen med, og ble oppdratt av, sin søster.

Her på Grymyr i Gran driver Amjid Hussain kafé, kiosk og butikk. (Foto: Karen Bleken/OAM).Faren reiste til Norge og bodde her i 17 år før Amjid kunne komme etter i 1981 på familiegjenforening. Amjid søkte visum som 15-åring, men det tok tre år å få innvilget søknaden.

Han bodde først i Holmestrand og siden i Osloområdet før han flyttet til Hadeland i 2001. Stedet han her driver, Rojan-krysset, er oppkalt etter sønnene Roy og Jan.

Amjid ble tidlig opptatt av å lære seg norsk, og forteller at han lærte mest ved å være ute blant nordmenn. ”Særlig lærte jeg mye av ungene. De ler ikke av noen, men forteller heller hvordan det skal være,” sier han. Nå snakker han bedre norsk enn sitt eget morsmål, og må av og til tenke seg nøye om før han finner de riktige formuleringene når han er på besøk i Pakistan.

Selv om Amjid har planer om en framtid i Norge, kan han fremdeles lengte etter Pakistan, hvor han har familie og venner. Han savner også deler av den pakistanske kulturen. Han har god kontakt med slektningene både på internett og telefon, men forteller at de den første tiden i Norge sendte kassetter fram og tilbake mellom Pakistan og Norge.

Amjid synes han har det bra i Norge selv om det innebærer mye arbeid å drive butikk.

Hør Amjid fortelle: