Stolt av å være fra Russland

” Russland er helt fantastisk og et fint land å bo i. Jeg er veldig stolt av at jeg er fra Russland. Men der hadde jeg ingen livskamerat.”
Det sier Tatiana Galkina, en av mange russiske kvinner som har kommet til Norge for å gifte seg med en norsk mann.
For Tatiana ble overgangen stor; hun flyttet fra en millionby til Ringebu, en kommune med under fem tusen innbyggere.
”Det var annerledes. Men det gikk bra fordi jeg liker natur og liker å gå på tur.”

Russland er et fantastisk land, synes Tatiana Galkina i Ringebu. (Foto: Karen Bleken/OAM)Hun er født og oppvokst i millionbyen Volgograd og har studert til ingeniør i St. Petersburg. Til Ringebu kom hun fra Murmansk, hvor hun jobbet som oversetter og også underviste i svensk.
Hun syntes møtet med Norge gikk greit, og sier hun er imponert over både politi og folkeregister som var høflige og hjelpsomme.
” Folk er snille og høflige i Norge, og smiler. Det er annerledes i Russland. Der er mange stresset og har ikke tid til å smile”.
Men én ting var vanskelig; språket. ”Mannen min har mange venner som jeg også ble kjent med. Det eneste problemet var at de snakket Ringebu-språk. Det syntes jeg var vanskelig å forstå. Trøsten var at de forsto hva jeg sa.”

I Ringebu har Tatiana et mye roligere liv enn før. Hun har jobbet på Voksenopplæringssenteret og turistvertinne, men arbeider mye mindre enn i Russland.

Lengter hun hjem? ” Nei. Jeg er så ofte i Russland. Jeg savner av og til venninnene mine, men snakker ofte med dem på Skype”.

Og hva med framtida? ”Jeg blir i Norge hvis det går bra med ekteskapet. Vi skal bo i Ringebu hele livet!”

Hør Tatiana fortelle om den første tiden: