Hele Norges "tamburmajor"

Else Johnsrud (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)"Jeg var ikke underkastet en lokal jantelov. Jeg var utlending og visste ikke bedre."

Danske Else Johnsrud har gjort veg i vellinga både når det gjelder husflid og hagestell på Hadeland. Hun kommer fra det landet som har aller flest innvandrere i Oppland. Ved årsskiftet bodde 739 dansker i vårt fylke, godt spredd over hele Oppland.

Else kom til Gran i 1978, da hun overtok garden Steinsrud sammen med mannen Iver. Hun har utdannelse innen prydsøm fra Danmark, og har viet mye av livet sitt til husfliden. Hun var med og stiftet Hadeland husflidslag, og har blant annet vært med på å rekonstruere Hadelandsbunaden. Dessuten var dansken svært sentral da Hadelandsbusserullen skulle tas vare på!

Else Johnsrud regnes for å være den som vet mest om tamburering her til lands. Teknikken blir utført på ramme, hvor man hekler mønsteret direkte inn i stoffet. De siste årene har hun konsentrert seg om igjen å få liv i den spesielle teknikken som tidligere var svært utbredt også i Oppland. Hun holder foredrag, utstillinger og kurs om tamburering og har rekonstruert blant annet tørklær til bunader. I tillegg lager hun nye bruksting i ulike materialer.

Hør Elses egen beretning:
Else Johnsrud med heklenåla (Foto: Karen Bleken/Maihaugen) Det er mye som kan tambureres (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)
Tamburert tørkle fra Else Johnsrud (Foto: Karen Bleken/Maihaugen) Tamburering på bunadsskjorte (Foto: Karen Bleken/Maihaugen)