Kom som båtflyktning

Sammen med 22 andre i en fiskebåt hadde Thu Hue Vo Juven vært seks døgn på havet da hun ble plukket opp av et norsk skip i 1978. Hun var 21 år gammel og flyktet fra Sør-Vietnam fordi det ikke var mulig for henne å gå på skole og ta en utdanning der.
- Jeg var ikke redd for reisen, men for at vi skulle bli oppdaget og tatt av vietnamesisk politi, forteller Thu Hue. Siden 1982 har hun bodd på Gjøvik, hvor hun i dag jobber som boligkonsulent i NAV.

Vietnamesiske Hue Juven har bodd på Gjøvik siden 1982. (Foto: Karen Bleken/OAM).Etter noen måneder i Singapore kom den vietnamesiske ungjenta til Norge i juli 1978.
- Overraskelsen var stor da vi så folk i shorts og kjole. Vi visste at Norge var et kaldt land.  Men vi tenkte at når andre kan bo der, kan vi også klare det.
Folkehøgskole ble nøkkelen både til det norske språket, venner og et sosialt liv. Thu Hue traff sin kommende mann Odd Juven i 1979, og de giftet seg i 1982. Etter 14 år reiste hun for første gang tilbake til Vietnam på besøk, alene (og redd!). I 1996 reiste hele familien, og siden har de vært der regelmessig.
- Jeg lengtet veldig hjem i starten, da jeg ikke visste når jeg kunne se familien min igjen. De første gangene var det veldig tøft å forlate slektningene mine igjen. Nå, når vi vet at vi kan reise hvis vi har penger og tid, er ikke savnet så stort.

Thu Hue og Odd Juven har to barn som begge er voksne. Også de har god kontakt med den vietnamesiske delen av familien. De snakker vietnamesisk, og Thu Hue er stolt av at hun har lært dem språket. Når hun og barna er alene hjemme, snakker de vietnamesisk sammen.

Thu Hue synes hun har det bra i Norge, men er ikke så glad i snø og kulde.
- Da ungene var små, tenkte jeg at mannen min og jeg skulle flytte til Vietnam som pensjonister. Men kanskje blir vi besteforeldre, og vi vil ikke være så langt fra familien i Norge…

I starten var det en egen vietnamesisk forening i Gjøvik, men den eksisterer ikke lenger. Thu Hue har likevel god kontakt med andre fra hjemlandet. For eksempel blir alle invitert når det feires vietnamesisk bryllup.

Thu Hue Vo Juven synes hun har vært heldig.
- Men jeg har også jobbet hardt. Jeg prøver å føre videre til mine barn en holdning om at hvis du gir, så får du.

Hør Hue Juven fortelle om hvorfor hun flyktet: