Katarzyna Moj

Katarzyna Moj. (Kilde: OAM/Maihaugen)Katarzyna ble født i Ruda Śląska i 1976. Siden juni 2008 har hun bodd i Østre Gausdal sammen med sin mann og to barn.
Katarzyna og hennes mann drev blikkenslagerfirma før de kom til Norge. Dessverre ble verkstedet ødelagt i brann, og forsikringen dekket ikke en gjenoppbygging. Hennes mann, Tomasz, drog til Norge for å søke arbeid, mens Katarzyna ble igjen i Polen med barna. Adskillelsen var vanskelig for ekteparet, og etter en tid bestemte de at hele familien skulle flytte til Norge. For Katarzyna var dette livets vanskeligste beslutning så langt. Hovedgrunnen til å flytte var hensynet til barna, som hun mente ville få større muligheter og en sikrere framtid i Norge.
Familien Moj leier et hus på garden hvor Tomasz jobber som avløser. Katarzyna er hjemmearbeidende og hjelper sin mann på garden. Sønnen Bartek og datteren Laura går på skole i Gausdal.
Det vanskeligste for Katarzyna etter ankomsten var å lære seg det norske språket. Hun begynte på språkkurs ved voksenopplæringen i Gausdal, og lærte det grunnleggende der. Hennes barn går på norsk skole, men hun er opptatt av at de ikke skal glemme sine polske røtter. Hun sier at selv om hun bor i utlandet, vil det faktum at hun er polakk aldri endres.
Savnet av familien er størst for Katarzyna. Hun har ganske ofte kontakt med dem via Internett eller telefon. Men dette erstatter ikke den personlige kontakten.
Katarzyna er glad i norsk natur og klima. Men hun opplever den lange og mørke vinteren som krevende. Hun liker godt den rolige norske landsbygda, og synes det har en stor verdi å bo slik.
Katarzyna Moj vil ikke planlegge framtiden. Hun foretrekker å vente og se hvordan det hele fungerer før hun avgjør om hun vil fortsette å bo i Norge, returnere til Polen eller kanskje flytte til et annet land. Nå gleder hun seg over et rolig liv i Norge sammen med sin nærmeste familie.


Bildegallerier

Katarzyna Moj

Katarzyna sammen med sin datter, Laura

Kilde: OAM/Maihaugen

Katarzyna hjelper ofte sin mann i jobben med å stelle dyrene

Kilde: OAM/Maihaugen

Laura liker dyr slik moren gjør

Kilde: OAM/Maihaugen