Aleksander Gleichgewicht

Aleksander Gleichgewicht. (Kilde: Statsarkivet i Krakow)Aleksander Gleichgewicht ble født i 1953 i den ukrainske landsbyen Pierwomajsk. Hans far var i Sovjetunionen ved utbruddet av krigen i 1939. Han giftet seg med en russisk jente. I 1956 kom familien Gleichgewicht tilbake til Polen med den siste bølgen som vendte tilbake til sitt fedreland, de såkalte repatrianter.

Aleksander studerte fysikk i Wrocław, og arbeidet deretter ved Institutt for Lav Temperatur i PAN. Han var en opposisjonell, som blant annet etablerte og ledet radiostasjonen "Radio Solidaritet”. På grunn av sin aktivitet opplevde han undertrykkelse av sikkerhetspolitiet. Han fikk et års fengsel som dissident.

I 1984 fikk han muligheten til å forlate landet. Sammen med familien fikk han politisk asyl i Norge. Han fortsatte sin aktivitet i Solidaritet Norge-Polen og som ansatt i Helsingforskomiteen. Sammen med venner organiserte han humanitære konvoier til Polen og smuglet trykkemaskiner til Solidaritet.

Aleksander har aldri tatt norsk statsborgerskap. Sammen med sin andre kone, som er norsk, reiste han tilbake til Polen i 1991. Den økonomiske situasjonen i landet førte til at han raskt brukte opp sparepenger sine, og lønnen hans var ikke stor nok til å leie en leilighet. I 1993 flyttet han tilbake til Norge, denne gangen av økonomiske grunner.

I 2001 flyttet Aleksander igjen til Polen sammen med sin kone, skuespillerinnen og sangeren Bente Kahan. Denne gangen bosatte de seg i Wrocław, hvor de fortsatt bor og arbeider.