Ryszard Kalinowski

Ryszard Kalinowski. (Foto: OAM/Maihaugen)Ryszard Kalinowski ble født i Elblag, i 1952. I 1970 deltok han i demonstrasjoner. Seks år senere ble arbeidernes opprør i Radom brutalt stått ned. Ryszard ble mer bevisst situasjonen og problemene som oppstod som følge av det prosovjetiske sosialistiske regimet i Polen.
På begynnelsen av 80-tallet arbeidet Ryszard i en ledende stilling i Elbląg i Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego. I 1980 var han leder i hovedstreikekomiteen i Elblag. Etterpå ble han medlem av styret for Solidarność, hvor var han ansvarlig for kontakter med utlandet. Han var til stede ved signeringen av Augustavtalen i 1980, og i 1981 deltok han i et møte med pave Johannes Paul II i Vatikanet.
Ryszard var svært aktiv i Solidarność. Pga dette ble han anholdt av sikkerhetspolitiet og fengslet i Iława allerede første dag etter at unntakstilstanden ble innført i 1981. Etter flere måneder i fengsel ble han løslatt, men undertrykkelsen mot ham fortsatte.
I 1984 vedtok Stavanger kommune å gi asyl til ti familier fra området til Elblag, som av politiske grunner ble tvunget til å forlate landet. Familien Kalinowski var en av dem. De reiste ut i den tro at de aldri kunne vende tilbake til sitt hjemland.
Ryszard kom til Stavanger sammen med sin kone Ewa og datter.. Det var vanskelig for dem å tilpasse seg nye forhold i et nytt land med en annen kultur og mentalitet.
Familien Kalinowski mottok hjelp fra den norske staten, men også fra vanlige mennesker som hjalp dem med å bosette og tilpasse seg. Ryszard fortsatte sin politiske aktivitet i organisasjonen Solidaritet Norge-Polen, som direkte støttet den polske Solidarność. Blant annet bidro han med å skaffe midler til støtte for forfulgte personer i Polen.
En av grunnene til at Kalinowski valgte Norge som et sted for eksil, var muligheten til å finne arbeid. De ønsket å lære seg norsk så rask som mulig, slik at de kunne begynne i arbeid og bli uavhengig av statlige støtteordninger.
I dag bor Ryszard fortsatt i Stavanger. Han er medeier i et norsk-polsk firma som holder til i Elblag.


Bildegallerier

Ryszard Kalinowski

Mange fotominner henger på veggen hjemme hos Ryszard.

(Foto: OAM/Maihaugen)

Ryszard sammen med Lech Wałęsa under et møte med paven.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)

Gdańsk under unntakstilstanden. Ryszard Kalinowski taler til arbeiderne.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)

Ryszard Kalinowski under streiken.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)

Ryszard Kalinowski undedr unntakstilstanden.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)

Ryszard Kalinowski på et møte med tidligere opposisjonsaktivister i Polen.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)

Bilde av Ryszard på forsiden av et norsk tidsskrift.

(Kilde: Ryszard Kalinowskis private samling)