Eliza Dębniak-Holte

Eliza Dębniak-Holte. (Kilde: OAM/Maihaugen)Eliza Dębniak-Holte ble født i 1981 i Skarżysko Kamienna. Fra 2004 har hun bodd i Norge sammen med sin norske mann og datter. Han arbeider nå som sjef for Strandefjord Fritidspark i Fagernes.
Eliza bodde og arbeidet i Krakow, der hun møtte sin fremtidige ektemann, Arne Ola. I Polen hadde Eliza alt; venner, familie, jobb og bosted. Men på grunn av kjærligheten valgte hun å forlate sitt hjemland for å starte på nytt.
Helt fra starten var det viktig for Eliza å lære det norske språket, og hun begynte raskt på språkkurs. Nå jobber hun av og til som oversetter.
Eliza mener at det er viktig at man lærer språket til det landet man flytter til. I hverdagen er det viktig å kunne ta del i samtalene, snakke med naboene, med de på butikken og ikke minst kunne kommunisere med de offentlige kontorene som alle innvandrere kommer i kontakt med.
For Eliza var det veldig uvant å bosette seg på den norske landsbygda. Kontrasten til lydene og livet i Krakow er stor, og tilvenningsprosessen har vært vanskelig.

Eliza Dębniak-Holte ved Strandefjorden på Fagernes. (Kilde: OAM/Maihaugen)Elizas lengsel etter sitt hjemland er stort. Selv om hun har funnet seg godt til rette i sitt nye hjemland, er hun svært stolt over at hun er en polsk kvinne og at hun for alltid vil være polsk. Hun ønsker derfor ikke å skifte statsborgerskap, og at hun aldri vil kunne få samme følelser for Norge som hun har for Polen.
Eliza er ofte i Polen. Hun og hennes mann planlegger å bygge et hus der. Hun ser positivt på utviklingen som er i Polen og mange av de endringene som finner sted.
Hun klager ikke på kontakten med sin polske del av familie, de er hyppige gjester i hennes norske hjem. Hun ønsker å oppdra sin datter så hun er klar over sin identitet og hva Polen betyr og hvilken plass det har i sin mors hjerte.