Arkiv og kunst

Opplandsarkivets jubileumsutstilling: I praksis og på samlerferd i 2006 bestod av to deler.
- En presentasjon av arkiver med eksempler fra samlingen
- En kunstutstilling der kunstnere presenterte arkiver på en ny måte.

Arkivet inviterte tre kunstnere fra regionen til å presentere arkiver gjennom sine kunstneriske uttrykk. De tre kunstnerne, Jannecke Lønne Christiansen, Lillehammer, Bodil Lundsten Buchacz, Ringsaker og Marit Hosar, Lillehammer brukte alle arkiver i sine arbeider.

JANNECKE LØNNE CHRISTIANSEN

Jannecke Lønne Christiansen er billedkunstner og arbeider med maleri, foto, video og stedsrelatert kunst. Hun har i flere år jobbet med fotografisk arkivmateriale.

Hun skriver om sine arbeider: Kvinnelige fotografer, som bl.a. Alvilde Torp, Søstrene Barth og Hilda Julin, utgjorde 55% av alle fotografer i Oppland og Hedmark mellom 1870 og 1945 og dette fascinerte meg. Jeg har brukt bilder tatt av dem og bilder om dem, kombinert dette digitalt med egne bilder. Det er blitt en transformasjon der bildene handler om objekt og subjekt, om hvordan fange lys og mørke, og om hvordan historie skapes gjennom bruk av fotografiet, og viktigheten av hvem som ser og dokumenterer livet.

'Kvinnelige fotografer I' av Jannecke Lønne Christiansen - © Jannecke Lønne Christiansen / Bono 2009
'Kvinnelige fotografer II' av Jannecke Lønne Christiansen - © Jannecke Lønne Christiansen / Bono 2009

BODIL LUNDSTEN BUCHACZ

Bodil Lundsten Buchacz er kunsthåndverker og arbeider med tekstiler, installasjoner, utsmykkinger og har bl.a. vært formgiver for flere kulturhistoriske utstillinger ved Kvinnemuseet.

Hvorfor ser du så sint ut, oldemor?

er tittelen på hennes installasjon der hun hadde gått i sin oldemors fotspor, funnet arkivmateriale og fotografier som fortalte litt om livet til oldemoren. Bodil skriver: Det eneste jeg visste om min oldemor var hvordan hun så ut på et familiebilde. Gjennom denne installasjonen er jeg blitt kjent med henne.

'Hvorfor ser du så sint ut, oldemor?' av Bodil Lundsten Buchacz - (Foto: Camilla Damgård/Maihaugen) Detalj av 'Hvorfor ser du så sint ut, oldemor?' av Bodil Lundsten Buchacz - (Foto: Camilla Damgård/Maihaugen)

MARIT HOSAR

Marit Hosar er kunsthåndverker og arbeider med tekstiler, stedsrelatert kunst, utsmykkinger og er konsulent i utsmykkingssaker.

Arbeidene som ble presentert er inspirert av indianernes drømmefangere, der drømmene fanges opp og forsvinner i ringen/evigheten. Arbeidene viser fragmenter fra arkivene som forteller om levde liv. Hvilke spor etterlater vi til framtiden? Hva forteller de om oss, våre tanker, følelser og gjerninger? Blir disse sporene være "evige" liv? Hva med de spor som blir fjernet og aldri kommer i arkivene?

Fotografiene viser ett av arbeidene:
Quod non est in actis, non est in mundo - Den som ikkje finst i arkiva, finst ikkje.

'Quod non est in actis, non est in mundo' av Marit Hosar - (Foto: Camilla Damgård/Maihaugen) - © Marit Hosar / Bono 2009 Detalj av 'Quod non est in actis, non est in mundo' av Marit Hosar - Foto: Camilla Damgård/Maihaugen - © Marit Hosar / Bono 2009

marit hosar, jan. 2009