FILLERYA SOM BLE TIL EN STOR SKOLE

Yawar Hussain Bokhari Et besøk på Maihaugen kan føre til så mangt. For pakistanske Yawar Hussain Bokhari ble det starten på en blomstrende forretning og en stor skole i Pakistan.

Bokhari ble født i byen Faisalabad i 1937. 25 år gammel forlot han Pakistan for å studere økonomi i London. Der møtte han Brit fra Lillehammer, dit familien flyttet i 1980.

Starten i Norge ble vanskelig for Yawar Bokhari. Han prøvde seg som importør og selger av orientalske tepper uten at resultatet ble som han ønsket. Synet av ei fillerye på Maihaugen fikk det hele til å snu. Det slo ham at de tradisjonelle ryene kunne produseres billig i Pakistan av rester fra tekstilindustrien der. I 1989 reiste han til hjemlandet med en fillerye-prøve under armen. Han leide seg et lokale, skaffet seg fire vevere og begynte å eksperimentere.

Et par måneder senere returnerte Yawar til Norge med egne filleryer i bagasjen. De solgte så bra at han kunne bygge egen fabrikk i Sultanabad. Kort sagt ble fillerye-prosjektet en stor suksess. I dag sysselsetter fabrikken over 400 mennesker. årlig sendes 30 containere (9.000 kilo i hver) med filleryer til Norge.

Hos Yawar Bokhari vokste det også fram et ønske om å kunne tilføre noe mer til lokalsamfunnet hvor ryene blir produsert.
Hans egne barn Laila og Amar var begge i ferd med å skaffe seg høyere utdanning. I Pakistan hadde ikke arbeiderne hans råd til å sende småbarna på skole. Familien ble enige om å bygge en skole i Pakistan.

I oktober 1996 sto skolebygget ferdig ved siden av fabrikken. Den 1. november åpnet Laila & Amar Model School med rektor, to lærere og 142 elever som fikk gratis skolegang. Den dagen følte jeg meg som den rikeste mann i denne verden, sier Yawar Bokhari. Siden den gang har skolen vokst og utviklet seg. I dag gir den 650 elever skolegang og 25 lærere jobb.

Privat fotoPrivat foto