Rolfs tredagersoppgave:
Birkebeiner-Rennet

En pressemelding fra Lillehammer skiklubb i 1983 ga Rolf inspirasjon til en historie om Birkebeinerrennet. (Tilhører Opplandsarkivet avd. Maihaugen)Blir i 2014 arrangert for 77. gang. Navnet er hentet fra Birkebeinerne som brakte kongssønnen Håkon Håkonsson over fjellet fra Lillehammer til Rena vinteren 1205/1206. Norge var i borgerkrig og baglerne var de ledene i østlandsk området, og ville derfor kvitte seg med kongssønnen . Birkebeinerne førte kongssønnen over fjellet videre opp Østerdalen til Trondheim eller Nidaros hvor kongssønnen ble brakt i sikkerhet hos kong Inge som var leder for birkebeinerne. De valgte å bruke den utradisjonelle veien gjennom Østerdalen da de regnet med at Baglerne passet på veien opp Gudbrandsdalen. Senere ble Håkon Håkonson konge og gjorde slutt på borgekrigen. Denne historiske ferden over fjellet for over 800 år siden har gitt navnet til dette rennet.

I Birkebeinerrennet må alle bære en bør på 3,5 kg fra start til mål. Dette skal symbolisere vekten av kongssønnen som ble båret over fjellet. Navnet Birkebeiner (som nærmest var et skjellsord) fikk de fordi de var fattigslige og dårlig stelt så de surret bjørkenever rundt føtter og legger for å holde varmen. Det var de hardføre birkebeinere og de beste skiløperne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som brakte kongssønnen over fjellet. De fikk et forferdelig uvær med forrykende snøstorm, og de brukte dager over fjellet med overnatting i ei koie.

Med det utstyret de hadde den gang med tunge ski, en stav og never bindinger var dette en helte bragd for fullføre en nødvendig flukt. I dag er beste tid over fjellet og de 54 kilometerne 2 timer og noe over 21 minutter, og med et utstyr som egentlig ikke er sammenlign bart. I dag er det et frivillig slit, og Birkebeiner – rennet er enormt populært og er det mest tradisjonsrike turrenn på ski i klassisk stil. Det er nå satt et tak på 17.000 deltakere. Rennet er på 54 km og går fra Rena til Lillehammer hvert år i mars måned. Til sammen byr løypa på ca. 1000 meter stigning, men det er hovedsakelig slake stigninger. Det første året 1932 var det 197 påmeldte, og frem til 1991 var start annet hvert år fra henholdsvis Rena og Lillehammer.

Til minne om heltedåden over fjellet i 1205 og økonomisk suksess med konkurransene er det også hvert år sommerstid startet sykkelrittet Birkebeinerrittet samt Birkebeinerløpet fra Østerdalen til Lillehammer(Birkebeinertrippelen). De aller ivrigste stille opp i alle tre konkurransene.

I februar 2014 kommer det også en film om birkebeinerne, og denne viking filmen skal handle om reisen til Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som reddet Håkon Håkonson fra Baglerne.