Lillehammer Dramatiske Selskap – A-00019

Arkivet "Lillehammer Dramatiske Selskab" består av en forhandlingsprotokoll. I følge G.F. Gundersen i boken "Lillehammer i nitti år 1827 - 1917" ble protokollen gjenfunnet på et mørkeloft. Arkivet gir interessant informasjon om deler av kulturlivet til noen av byens (bedrestilte) borgere.

Side fra en forhandlingsprotokoll for Lillehammer Dramatiske Selskap fra 1845Det første møtereferatet er datert 25. oktober 1845. Den dagen vedtar generalforsamlingen "Love for Selskapet" utarbeidet av en komité nedsatt 18. oktober; 45 paragrafer fordelt på 5 kapitler.
For å bli medlem av selskapet måtte en få 2/3 flertall i generalforsamlingen og bestå "af De i byen og dens Omegn boende Familier og enkelte Personer". Medlemskontingenten varierte i forhold til sivil status og aktiviteten som medlem. I medlemslistene for 1845 kan en se hvem som har betalt; "forhøiet Contingent", "almindelig Contingent" og "enkelt Contingent". I tillegg innebar medlemskapet andre forpliktelser. Yngre medlemmer var forpliktet til to ganger å ta imot tildelte roller, mens eldre medlemmer kun ble anmodet om å påta seg roller.

Et av selskapets medlemmer var Marcus Thrane. Han drev privatskole på Lillehammer og var aktiv på flere felt innen byens kulturliv. I møte 12. november 1845 ble det besluttet at han skulle bli opptatt som medlem og flere av rollelistene inneholder hans navn.

Selskapet oppførte for det meste små enaktere, men og større oppførelser som komedien "Den politiske Kandestøber" av Holberg. I følge lovene skulle det oppføres minst 5 stykker pr år, men dette ser ut til å ha vært vanskelig å gjennomføre. Senere ble antallet endret til "minst 3".

Forestillingene ble vist i "Kjølstadgården" som på den tiden var posthusgård i Lillehammer.
Til generalprøvene fikk medlemmenes barn og tjenestefolk adgang "Hertil regnes Contorpersonale, Krambodholdere o.d.l.". Men publikum på hovedforestillingen måtte være medlem eller "voxne Reisende". Imidlertid ble det snart bestemt at "Fruentimmer der conditionerer som Husjomfru for et stemmeberetiget Medlem" og kunne få adgangskort til selskapets hovedforestilling og det samme "Antages også for Lærerindens Vedkommende".
Allerede 6 dager etter hovedforestillingen skulle det bestemmes nytt stykke og rollebesetning. De som fikk tildelt roller ble underrettet og fikk tilsendt teksten sammen med en "Circulairliste hvorpå antegnes hvorlenge Enhver kan beholde Bogen til afskrift".
Videre gir protokollen oversikt over utgifter i forbindelse med teateroppførelser, kulisser, rekvisitter m.m.

Siste protokollinnføring er datert 21. desember 1847. Da samles en del av medlemmene "Efter forudgaaet Indbydelse". En av sakene som er oppe og blir vedtatt er "At Selskabet fortsatt skal bestaa".
Valg paa 2de Directører og Casserere foretoges dernest med saadant Udfald.:
1: til Casserer Bogtrykker Selmer.
2: til Directiører, Leutnant Brun og dr. Wetlesen. samt til Supleant W. Lorange.